+46 (0)708 239454 susanne@morealive.se

MoreAlive Blogg

Susannes tankar och känslor
Prenumerera

Reflektions tid

Idag är det långfredag och jag kommer ihåg när jag var liten. Det var årets längsta….tråkigaste dag. Idag finns all distraktion tillgänglig som alla vanliga dagar, allt är öppet, vi har massa kanaler, sociala media och oändligt mycket som vi kan göra utanför oss själva. 

Påsken är transformations tid, det visste jag inte då. Min familj firade påsk men vi var inte speciellt religösa. 

Fördelen med att ha ”tråkigt” ibland är att tillfälle att vara med oss själva, den viktigaste relationen vi har. Ta sig tid att lyssna vad händer hos dig, hur är dina tankar och vilka känslor som vill ha uppmärksamhet. I tystnad kan vi märka att vår kropp och sinne har massor av budskap till oss. 

Igår pratade jag med min vän @Omon och vi pratade om de 4 grundbehoven vi människor har som vi ALLTID ser till att tillgodose. Fantastiskt när de blir uppfyllda inifrån, då kan jag känna lugn, kreativitet och massor av kärlek. 

Jag har tidigare uppfyllt dem från utsidan på både funktionellt och destruktivt, men alltid tillgodosett dem även om det var omedvetet. 

Vilka är nu dessa behov, kanske du undrar?

Trygghet och andra sidan av myntet är Variation. Dessa två kan dra åt olika håll. 

Känna Tillhörighet och andra sidan att känna sig Unik. 

Många människor tillgodoser dessa utifrån. Som tex. via jobbet, familj. Det kan också ske genom mer destruktiva val såsom otrohet, själv-medicinering och missbruk. 

Vi har alla dessa grundbehov, vi kan ha olika balans mellan dem. 

För länge sen i mitt liv så tillgodosedde jag mina utanför mig själv. Genom jobbet, njöt av bekräftelsen att synas, vara speciell, duktig. Jag tillhörde ett Team på jobbet och så hade jag min familj och som gav mig trygghet också. Variation är otroligt viktigt för mig och de fick jag genom att byta tjänst på banken tills jag inte kunde stå för deras värderingar längre. Skrev om det i min första blogg. Pluggade till fastighetsmäklare lärde massa nytt, check på variation. 

Sen kom krasch i ekonomi och turbulens. Tryggheten skakade, jag kände mig ensam som att allt hängde på mina axlar. Vad gör jag? Skaffar en affär vid sidan om!!!😱

Jag behövde förändring, var inte medveten om detta som jag är nu. Jag kunde inte bättre då. 

Trygghet från familj
Variation från älskare
Tillhörighet från familj
Speciell från älskare

Allt UTIFRÅN in! 

Idag sitter jag här och reflekterar över hur mycket som hänt, speciellt inom mig. Idag lever jag inifrån ut, inte som tidigare utifrån in. 

Tryggheten finns i mig
Variation från min kreativitet i det jag kan skapa
Tillhörighet i känslan att jag vet att jag är en del i det stora
Unik det räcker att jag är jag

Det betyder inte att världen utanför inte är viktig! Så tacksam för min underbara älskvärda familj som står bakom mig i allt, mina nära vänner som finns där för mig. Mina olika arbeten som fyller mig med fantastiska möten med medmänniskor där jag känner att jag bidrar med service genom att dela kunskap, erfarenhet och nätverk. 

Dela gärna hur du tillgodoser dina grundbehov. Jag är nyfiken och jag tror att vi kan hjälpa varandra när vi delar. 

Glad Påsk, transformationens tid

Skapa en Vana som gör kvantum leap

Jag vill dela aha som hände mig igår kväll. Jag var med på 1 ½ timme gruppcoaching med en otrolig Business coach Bill Baren, han driver The Shift, och har pratade om hur man blir uthållig och kunna hantera allting som kommer i din väg.

 

Den delen när han pratade om att skapa en vana. Alla vi som var med på hans gruppcoaching samtal är entreprenörer som är på vägen till att tänka och leva som en företagsledare. Stor skillnad att vara i sitt företag än att driva det. 96 % av alla företag i Sverige är småföretag med färre än 10 anställda och jag tror att de flesta av hos har fullt upp med att vara vårt företag och många gånger släcka bränder. Vill vi förändra det så behöver vi ta oss tid att driva det. Tänka steg framåt så vi kan så vi kan vara beredda och se möjligheter i en omvärld i konstant förändring. Det är ett större ämne, men här tar jag upp en nyckel som jag tyckte var extra ordinär. Gäller även dig som vill ha förändring och kanske inte har företag.

 

Hans råd var att dagens mest viktigaste uppgift ska vi göra när vi är som mest kreativa, göra den direkt ostört i 50 min inte mer. Själv är jag som Bill, en morgonmänniska, huvudet funkar bäst direkt på morgonen, en del mitt på dagen och andra är nattugglor. Då har min kreativitet stängt ner för länge sedan.

 

Det Bill gör varje morgon sen många år är att han direkt, utan att göra någonting annat tar tag i dagens uppgift som är det absolut viktigast i hans företag den dagen. Stänger av allt runt omkring, telefon, familj allt som kan störa, frukosten och träning tas efter dessa 50 minuter. Han berättade att det tog ungefär 1 år innan han tyckte det blev enkelt. För honom idag är den en självklarhet och enligt honom är detta en av det största nycklarna till framgång. Det kändes både utmanade, spännande och enkelt på samma gång för mig.

 

Detta tillfälle var gruppcoaching form och han började jobba med olika kollegor i programmet. Nu blev det fascinerande, någon tog upp att det viktigaste var att hantera begränsningar som gjorde att hon inte visste vad hon skulle göra. Bill frågade ”Kommer det leda ditt företag ett steg framåt idag?” Personen tyckte ju det så klart behöver se över vad som stoppar för att komma vidare. Han sa ”Viktigaste saken som behöver göras är en aktivitet som leder framåt till målet” Vi kan säga vad vi vill uppnå, det är ingen aktivitet, det är ett mål. Aktiviteten är det vi gör så att målet blir verklighet.

 

Nästa person ”Jag ska sälja till min nästa workshop” Han frågar ”Vet du vem du ska prata med? Svar ja ”Det tar inte 50 minuter, vad är det som är så viktigt att det tar 50 minuter fullt fokus?” Då kom svaret ”jag ska skriva 2 kapitel i min bok”. Bill frågar ”Hur leder den aktiviteten ditt företag framåt idag?” Här fattade jag att hur mycket jag och andra med mig (troligen) hittar på ”viktiga” saker att göra som vi tror är de viktigaste men om vi verkligen skulle sätta fullt fokus vad är det bästa jag kan göra just nu, så vet vi troligen. Lätt att fastna i göra hemsida, mer utbildning, visitkort, ja vi kan hitta på mycket ”viktigt”.

 

En person berättade att hon har så många klienter att hon inte har tid att leda sitt företag, eller lära sig. Hon kände sig stressad och var på väg att ge upp. Hon satt fast vad än Bill sa så kom det men…. efter. Han speglade tillbaka det till henne och det brast, hon kände sig uppgiven och Bill säger ”Det finns alltid lösningar, inga men” Han gav henne ett förslag som ”Vad skulle hända om du höjer ditt pris, några klienter kanske försvinner men du tjänar lika mycket och har mer tid att jobba på din verksamhet”

 

En annan kvinna kom tillbaka i sin verksamhet, efter pensionering på några år, hon hade också flyttat till annan ort och vill börja sin verksamhet där. Hon har inte varit aktiv på några år och tänkte att hennes viktigaste sak att göra var att undersöka marknaden. Bill frågade ”känner du 10 personer, fråga dem” Kvinnan sa att jag tror inte jag känner 10 personer här, lät som hon skämdes. Hon sa att hon kanske kunde använda Linkedin men om hon börjar ställa frågor till en okänd person och ta upp dennes tid… Bill sa ”Tänk om du skulle vara helt transparent och säga att jag når ut till dig för att jag är på väg tillbaka in i branschen efter att varit borta några år, jag gick i pension och har nu ångrat mig. Jag är ny på orten och jag ska inte sälja någonting till dig utan undrar om jag kan få ställa några frågor?…”

 

Dagens viktigaste uppgift är att marknadsföra en del av mitt företag som jag hållit som en hemlighet på sociala medier . Jag tycker om att dela bra saker jag upplever och gör det med självklarhet dagligen till mina nära vänner, familj och klienter. Det är inte en vana för mig att göra det på sociala medier om det inte är väldigt speciellt. (en rädsla, säger jag ”rätt” saker, grammatik och stavning… massa ursäkter)

Mitt motto funkar bra här ”Vad är det bästa jag kan göra JUST NU för att hjälpa mig och andra”

 

Så vad är viktigast för dig att göra idag så att du aktivt leder dig dit du vill?

 

Nu är mina 50 minuter klara och jag önskar dig en busdag