+46 (0)708 239454 susanne@morealive.se

Jag vill dela aha som hände mig igår kväll. Jag var med på 1 ½ timme gruppcoaching med en otrolig Business coach Bill Baren, han driver The Shift, och har pratade om hur man blir uthållig och kunna hantera allting som kommer i din väg.

 

Den delen när han pratade om att skapa en vana. Alla vi som var med på hans gruppcoaching samtal är entreprenörer som är på vägen till att tänka och leva som en företagsledare. Stor skillnad att vara i sitt företag än att driva det. 96 % av alla företag i Sverige är småföretag med färre än 10 anställda och jag tror att de flesta av hos har fullt upp med att vara vårt företag och många gånger släcka bränder. Vill vi förändra det så behöver vi ta oss tid att driva det. Tänka steg framåt så vi kan så vi kan vara beredda och se möjligheter i en omvärld i konstant förändring. Det är ett större ämne, men här tar jag upp en nyckel som jag tyckte var extra ordinär. Gäller även dig som vill ha förändring och kanske inte har företag.

 

Hans råd var att dagens mest viktigaste uppgift ska vi göra när vi är som mest kreativa, göra den direkt ostört i 50 min inte mer. Själv är jag som Bill, en morgonmänniska, huvudet funkar bäst direkt på morgonen, en del mitt på dagen och andra är nattugglor. Då har min kreativitet stängt ner för länge sedan.

 

Det Bill gör varje morgon sen många år är att han direkt, utan att göra någonting annat tar tag i dagens uppgift som är det absolut viktigast i hans företag den dagen. Stänger av allt runt omkring, telefon, familj allt som kan störa, frukosten och träning tas efter dessa 50 minuter. Han berättade att det tog ungefär 1 år innan han tyckte det blev enkelt. För honom idag är den en självklarhet och enligt honom är detta en av det största nycklarna till framgång. Det kändes både utmanade, spännande och enkelt på samma gång för mig.

 

Detta tillfälle var gruppcoaching form och han började jobba med olika kollegor i programmet. Nu blev det fascinerande, någon tog upp att det viktigaste var att hantera begränsningar som gjorde att hon inte visste vad hon skulle göra. Bill frågade ”Kommer det leda ditt företag ett steg framåt idag?” Personen tyckte ju det så klart behöver se över vad som stoppar för att komma vidare. Han sa ”Viktigaste saken som behöver göras är en aktivitet som leder framåt till målet” Vi kan säga vad vi vill uppnå, det är ingen aktivitet, det är ett mål. Aktiviteten är det vi gör så att målet blir verklighet.

 

Nästa person ”Jag ska sälja till min nästa workshop” Han frågar ”Vet du vem du ska prata med? Svar ja ”Det tar inte 50 minuter, vad är det som är så viktigt att det tar 50 minuter fullt fokus?” Då kom svaret ”jag ska skriva 2 kapitel i min bok”. Bill frågar ”Hur leder den aktiviteten ditt företag framåt idag?” Här fattade jag att hur mycket jag och andra med mig (troligen) hittar på ”viktiga” saker att göra som vi tror är de viktigaste men om vi verkligen skulle sätta fullt fokus vad är det bästa jag kan göra just nu, så vet vi troligen. Lätt att fastna i göra hemsida, mer utbildning, visitkort, ja vi kan hitta på mycket ”viktigt”.

 

En person berättade att hon har så många klienter att hon inte har tid att leda sitt företag, eller lära sig. Hon kände sig stressad och var på väg att ge upp. Hon satt fast vad än Bill sa så kom det men…. efter. Han speglade tillbaka det till henne och det brast, hon kände sig uppgiven och Bill säger ”Det finns alltid lösningar, inga men” Han gav henne ett förslag som ”Vad skulle hända om du höjer ditt pris, några klienter kanske försvinner men du tjänar lika mycket och har mer tid att jobba på din verksamhet”

 

En annan kvinna kom tillbaka i sin verksamhet, efter pensionering på några år, hon hade också flyttat till annan ort och vill börja sin verksamhet där. Hon har inte varit aktiv på några år och tänkte att hennes viktigaste sak att göra var att undersöka marknaden. Bill frågade ”känner du 10 personer, fråga dem” Kvinnan sa att jag tror inte jag känner 10 personer här, lät som hon skämdes. Hon sa att hon kanske kunde använda Linkedin men om hon börjar ställa frågor till en okänd person och ta upp dennes tid… Bill sa ”Tänk om du skulle vara helt transparent och säga att jag når ut till dig för att jag är på väg tillbaka in i branschen efter att varit borta några år, jag gick i pension och har nu ångrat mig. Jag är ny på orten och jag ska inte sälja någonting till dig utan undrar om jag kan få ställa några frågor?…”

 

Dagens viktigaste uppgift är att marknadsföra en del av mitt företag som jag hållit som en hemlighet på sociala medier . Jag tycker om att dela bra saker jag upplever och gör det med självklarhet dagligen till mina nära vänner, familj och klienter. Det är inte en vana för mig att göra det på sociala medier om det inte är väldigt speciellt. (en rädsla, säger jag ”rätt” saker, grammatik och stavning… massa ursäkter)

Mitt motto funkar bra här ”Vad är det bästa jag kan göra JUST NU för att hjälpa mig och andra”

 

Så vad är viktigast för dig att göra idag så att du aktivt leder dig dit du vill?

 

Nu är mina 50 minuter klara och jag önskar dig en busdag